Kategorier
Kommunikation Viden Videndeling

Fra mere til bedre videndeling

Hvad er der nu galt med videndeling?, spørger du måske.

Ikke spor. Og på mange områder er det noget der er for lidt af. Og alt for megen information og uønsket viden betegnes som videndeling. For samtidig med, at vi efterspørger og opsøger relevant viden, så drukner vi også i information, nyhedsstrømme, mails og reklamer.

Noget af det kan være svært atv undgå, med mindre man går på detox fra sin indbakke, mobiltelefon eller sociale medier. Men du kan selv være med til at gøre din viden mere værdifuld og mindre irriterende.

Her er 5 tips til bedre videndeling:

  1. Tænk over, om det du vil dele med andre er viden eller bare er information (f.eks. om det er nice versus need to know, som de siger på engelsk)
  2. Sørg for at dele viden, som andre rent faktisk efterspørger eller har brug for i stedet for at antage, at det gør de. Det sker bl.a. ved at følge det 1. og 3. tip
  3. Følg op på og målret din formidling af viden. Fordi noget bliver delt er det ikke sikkert det bliver brugt eller fører til forbedringer. Dokumenter er f.eks. IKKE = videndeling. Slet ikke, hvis de ikke er målrettet eller tilgængelige for de rette peroner. Det samme gælder viden der bliver delt på et møde, en konference eller et intranet. Det kommer ikke nødvendigvis videre til de rette personer eller giver mening for dem der hører/ser på det. Derfor: hav fokus på målgruppen og konteksten for dit budskab og videnformidling.
  4. Skab gode rammer for videndeling. God videndeling er lidt af en kunstart, som kræver mere end pensel, maling og et lærred. For lige som kunstmaleren har brug for inspiration, de rette remedier og godt lys har organisationer og videntagere brug for gode rammer, der faciliterer og forbedrer videndeling. Det kan ske ved at supplere tekst med visuel kommunikation, afsætte temaspecifikke vidensaloner, hvor folk selv vælger at deltage eller ved løbende at have fokus på, om folk har adgang til og husker at dele relevant viden
  5. Deltag i de rette netværk og møder. Så er der større chance for, at den viden du uddeler og får har større værdi. Kvalitet er bedre end kvantitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *